Kumpulan mendesak kerajaan untuk membuka kembali semua sektor ekonomi secepat mungkin.

Estimate Reading Time: 2 minutes

PETALING JAYA, 7 SEP 2021 (The Capital Post)- Pembukaan semula dan penyambungan semula semua sektor ekonomi harus diizinkan segera sementara individu yang diberi vaksin sepenuhnya harus dibenarkan berada di tempat kerja mereka secara fizikal, kata beberapa kumpulan perniagaan dan peruncitan.

-Advertisement-

Mereka mengatakan pembukaan semula ekonomi seharusnya tidak memerlukan persetujuan lebih lanjut dari Kementerian Perdagangan Internasional dan Industri (Miti) atau pihak berkuasa lain.

Mereka juga mengatakan bahawa mereka yang diberi vaksin sepenuhnya harus dikeluarkan dari maksimum 60% pekerja yang ada di organisasi tertentu untuk dibenarkan masuk ke tempat kerja.

“Seharusnya tidak ada perbedaan apakah ada sektor yang ‘penting’ atau tidak, kerana memang ada sektor tertentu, ia sudah memainkan peranan penting dalam rantaian bekalan,” kata mereka dalam surat bersama pada hari Selasa (7 Ogos) kepada Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin ..

Surat itu ditandatangani oleh Persatuan Pusat Membeli-Belah Malaysia, Persatuan Peruncit Malaysia (MRA), Persatuan Rantai Runcit Malaysia (MRCA), Pertubuhan Peruncit Bumiputra (BRO), Persatuan Pengurus REIT Malaysia (MRMA), Persatuan Taman Tema Malaysia dan Tarikan Keluarga ( MATFA) dan Persatuan Pameran Filem Malaysia (MAFE).

Mereka mengatakan bahawa mereka menyokong penuh dan memuji pernyataan Khairy bahawa Covid-19 adalah endemik, menyebutnya sebagai sikap yang realistik.

-Advertisement-

Mereka mengatakan bahawa mereka meningkat untuk melihat bahawa kadar vaksinasi keseluruhan negara sekarang berada pada 68% dari populasi orang dewasa, dengan kadar 95.7% dicapai di Lembah Klang; dan bahawa masyarakat menyambut baik “hak istimewa” yang diberikan kepada mereka yang telah diberi vaksin sepenuhnya.

“Keupayaan majikan untuk mengembalikan perniagaan mereka kembali normal dan membayar gaji pada gilirannya akan mendorong perbelanjaan ke dalam sistem ekonomi domestik dan mewujudkan kesan pengganda yang sangat diperlukan untuk pemulihan ekonomi negara kita yang pesat.

“Selain menjimatkan penghidupan, ini pasti akan membolehkan perniagaan memulakan semula dengan lebih cepat dan segera dan memberi sumbangan positif kepada pemulihan ekonomi kita,” kata mereka.

Mereka juga berharap pihak berkuasa dapat mempertimbangkan untuk mengizinkan semua pekerja sektor awam yang diberi vaksin sepenuhnya untuk kembali bekerja di pejabat mereka untuk mencerminkan sektor swasta, sehingga proses pemerintah akan terkini dan tidak menjadi tunggakan kerana kekurangan pekerja secara fizikal di tempat kerja .

Mereka juga memuji peningkatan aplikasi MySejahtera baru-baru ini yang kini menunjukkan maklumat yang tepat dan lengkap mengenai tahap kesihatan seseorang termasuk status vaksinasi. -The Capital Post