Covid-19: Singapura dan UAE memberikan lebih 400,000 dos vaksin kepada kerajaan Johor

Estimate Reading Time: 2 minutes

ISKANDAR PUTERI, 6 SEP 2021 (The Capital Post)- Johor tidak lama lagi akan menerima lebih daripada 400,000 dos vaksin yang disumbangkan oleh Singapura dan Emiriah Arab Bersatu  (UAE), kata Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad.

-Advertisement-

Dia menambahkan bahawa sebagai tanda hubungan erat antara Johor dan Singapura, republik pulau itu telah menyumbangkan sekitar 20.000 dos Sinovac kepada negeri itu pada 29 Julai.

“Singapura juga akan memberikan 100.640 dos Pfizer kepada pemerintah negara tidak lama lagi. Di samping itu, kerajaan negeri juga akan menerima 300,000 dos vaksin SinoPharm yang disumbangkan oleh pemerintah UAE, ”katanya dalam mesyuarat dewan undangan negeri yang diadakan di Bangunan Sultan Ismail di sini di Kota Iskandar pada hari Isnin (6 Sept).

Adun Benut mengatakan demikian dalam jawapannya kepada Chew Peck Choo (PH-Yong Peng), Ng Yak Howe (PH-Bentayan), Dzulkefly Ahmad (PH-Kota Iskandar), Yeo Tung Siong (PH-Pekan Nanas), Tan Chen Choon (PH-Jementah), Jimmy Puah Wee Tse (PH-Bukit Batu), Gan Peck Cheng (PH-Penggaram), dan Muhammad Taqiuddin Che’man (PH-Pulai Sebatang).

Hasni mengucapkan terima kasih kepada mantan menteri luar negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein atas usahanya dalam mendapatkan dan mempermudah proses penerimaan vaksin untuk Johor.

-Advertisement-

Dia menambah bahawa untuk rekod, jumlah vaksin yang diterima oleh negara di bawah Program Imunisasi Covid-19 Nasional (PICK) antara 1 Mac hingga 5 September adalah pada 4.7 juta dos.

Hasni mengatakan, vaksin yang diterima melibatkan 2.4 juta dos Pfizer, Sinovac (1.8 juta dos), dan AstraZeneca (410.750 dos).

“Vaksinasi adalah komponen penting untuk strategi keluar kami dalam pemulihan dari wabak ini. Dengan itu, kerajaan negeri telah menetapkan sasaran 100% populasi dewasa berusia 18 tahun ke atas untuk mendapatkan sekurang-kurangnya satu dos pada 16 September dan menyelesaikan dos kedua pada minggu ketiga bulan Oktober.

“Sehingga Sabtu (4 Sept), sekitar 83.08% populasi dewasa atau 2.2 juta individu berusia 18 tahun ke atas telah menerima dos pertama mereka sementara 52.61% atau 1.4 juta individu telah menyelesaikan dos kedua mereka,” tambahnya. -The Capital Post


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5279