PM berharap bantuan sebanyak RM3.1bn dapat meringankan beban rakyat Malaysia

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 6 SEP 2021 (The Capital Post)- Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berharap pembayaran Tahap 1 untuk Bantuan Covid-19 Khas (BKC) – yang akan dikeluarkan mulai hari ini – akan membantu meringankan beban mereka yang terkena wabak Covid-19.

Dalam catatan di Facebook, dia mengatakan sejumlah peruntukan RM3.1 bilion telah disalurkan kepada institusi perbankan untuk pembayaran tersebut.

“BKC akan memberi manfaat kepada kira-kira 10 juta penerima, dengan fokus pada kumpulan sasaran yang terdiri daripada golongan miskin tegar, kumpulan B40 dan M40, dan juga orang bujang,” katanya semalam. Rabu lalu, Perdana Menteri mengatakan bahawa dia telah memperhatikan kelewatan pembayaran BKC, yang seharusnya dikeluarkan bulan lalu, dan mengarahkan Kementerian Kewangan untuk mempercepat prosesnya.

Sementara itu, Ismail Sabri mengatakan bahawa pemerintah sedang melaksanakan inisiatif rangsangan ekonomi untuk rakyat dan negara melalui Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi Nasional (Pemulih).

“Saya mempunyai harapan yang tinggi dan akan memastikan usaha ini berjaya untuk kesejahteraan Keluarga Malaysia,” katanya.

Perincian mengenai BKC, termasuk status pembayaran, dapat dilihat di https://bkc.hasil.gov.my. – The Capital Post

-Advertisement-

-Advertisement-


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309