Godam WhatsApp: Facebook saman firma Israel

Estimate Reading Time: < 1 minute

NEW YORK- Gergasi teknologi Facebook pada Selasa mengumumkan bahawa ia menyaman sebuah firma pengawasan dalam talian Israel, Kumpulan NSO, yang didakwa menggodam pengguna perkhidmatan mesej popularnya, WhatsApp, antara April dan Mei tahun ini, lapor agensi berita Turki Anadolu.

-Advertisement-

Dalam aduan setebal 15 muka surat yang dikemukakan di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat di San Francisco, melalui salinan yang disiarkan oleh The Washington Post, Facebook menggariskan serangan penggodaman ke atas lebih 100 aktivis hak, pemberita, pegawai kerajaan, diplomat dan penentang politik.

Menurut Will Cathcart, ketua WhatsApp, Kumpulan NSO telah menggunakan kekurangan dalam aplikasi mesej itu untuk menggodam telefon dan menghantar perisian hasad ke peranti mudah alih sejumlah pengguna yang akan membolehkan pelanggannya secara rahsia mengintip pemilik peranti.

“Ini sepatutnya menjadi panggilan kejut kepada syarikat-syarikat teknologi, kerajaan dan semua pengguna Internet,” tulis Cathcart dalam The Washington Post.

“Peralatan yang membolehkan pengawasan dilakukan terhadap kehidupan peribadi kita telah disalah guna, dan percambahan teknologi ini di dalam tangan syarikat-syarikat dan kerajaan yang tidak bertanggungjawab menyebabkan kita semua berdepan risiko.”

-Advertisement-

Cathcart berkata syarikat teknologi yang berpangkalan di Tel Aviv itu adalah “amat canggih” dalam melaksanakan penggodaman serta pintasan, namun penyiasat berjaya mengesan tindakan mereka dan “percubaan mereka untuk menutup jejak mereka tidak begitu membuahkan hasil.”

Dakwaan bahawa NSO telah menggunakan WhatsApp untuk menggodam telefon mencetuskan bantahan global dan kutukan yang meluas daripada kumpuan privasi dalam talian apabila ia didedahkan pada Mei.

Pada masa itu, NSO berkata ia akan menyiasat perkara tersebut.- BERNAMA


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373