Jangan main isu sensitif, PDRM ada pegawai rakam dan pantau – Razarudin

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengingatkan semua pihak khususnya pemimpin parti politik supaya berwaspada ketika berkempen untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) kerana setiap ucapan termasuk muat naik di media sosial akan dipantau.

-Advertisement-

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, berkata bukan hanya berkaitan 3R yang merujuk agama, kaum dan institusi raja, malah kempen secara maya atau kenyataan melalui media sosial yang menyentuh sebarang isu sensitif akan turut dipantau dan diambil tindakan mengikut lunas undang-undang.

Mengulas lanjut, katanya, PDRM akan menempatkan pegawai penyiasat serta pasukan teknikal untuk merakam setiap ucapan bagi tujuan memantau sebarang aktiviti yang boleh mengganggu keharmonian dan perpaduan dalam kalangan masyarakat di semua enam negeri yang terbabit PRN.

“Saya ingatkan sekali lagi, jangan mainkan sebarang isu sensitif dan perkara yang saya rasakan tidak perlu dinyatakan semasa berkempen, demi memastikan perpaduan dan keharmonian sesama masyarakat di negara kita sentiasa berada pada tahap terbaik.

“Pihak polis sendiri terdiri pegawai akan merakam ucapan serta pegawai penyiasat akan menjalankan pemantauan pada setiap masa di semua program kempen oleh mana-mana parti politik yang akan diadakan sepanjang PRN ini,” katanya kepada BH.

Sebelum ini, PDRM memaklumkan 40,000 pegawai dan anggotanya akan terbabit dengan pengawasan sepanjang PRN di enam negeri dengan 663 daripadanya ditempatkan di Pulau Pinang.

Pegawai dan anggota terbabit itu terdiri pasukan dari Bukit Aman dan kontinjen yang tidak terbabit dengan PRN.

Dalam pada itu, Razarudin berkata, langkah pemantauan akan dilaksanakan bermula hari penamaan calon pada 29 Julai sehinggalah hari pengundian yang dijadualkan 12 Ogos depan.

-Advertisement-

“Secara amnya, PDRM bukan hanya menumpukan isu 3R dan perkara yang menyentuh sensitiviti pada musim pilihan raya semata-mata, sebaliknya setiap masa demi memastikan keamanan dan ketenteraman awam sentiasa terjamin.

“Individu dikesan memainkan isu 3R melalui media sosial atau cuba menyebarkan sesuatu yang tidak benar juga tidak akan terlepas dari tindakan undang-undang.

“Sehubungan itu, polis menasihatkan orang ramai supaya menjadi pengguna bijak dalam berkongsi pandangan atau pendapat menerusi media sosial tanpa menyentuh sebarang isu sensitif,” katanya.

Dalam perkembangan lain, Razarudin berkata pihaknya mengenal pasti hampir 100 lokasi panas di enam negeri terbabit PRN kali ini ini.

“Selangor merekodkan 56 lokasi panas, tertinggi berbanding lima negeri lain. Namun kita mempunyai jumlah keanggotaan mencukupi dalam memastikan PRN ini lancar dan selamat.

“Kita akui ada antara tempat boleh dikatakan panas (hot spot) namun PDRM akan cuba redakan keadaan daripada berlakunya sebarang ketegangan antara semua pihak,” katanya.

-BH


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5309