Kerajaan memperhebatkan usaha untuk meningkatkan kebolehpasaran graduan, kata Saravanan

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR, 23 SEP 2021 (The Capital Post)- Pemerintah akan terus meningkatkan usaha untuk meningkatkan ekosistem bakat muda negara dan kebolehpasaran graduan melalui pelbagai program, kata Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan.

-Advertisement-

Katanya program itu dilaksanakan menerusi Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin), Rancangan Pemulihan Ekonomi Nasional (Penjana), Pakej Bantuan Ekonomi dan Perlindungan Rakyat Malaysia (Permai), Program Strategik untuk Memperkasakan Rakyat dan Ekonomi (Pemerkasa) dan Rakyat Pakej Perlindungan dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih).

Beliau berkata, kadar pengangguran di kalangan belia berusia antara 15 dan 24 tahun telah menurun dari 12.5 peratus atau 326.700 orang pada suku kedua 2020 kepada 11 peratus atau 283.100 orang pada tempoh yang sama tahun ini.

“Dalam menghadapi situasi pengangguran, termasuk di kalangan siswazah, pemerintah telah memperkenalkan Program Perantisan yang membuka peluang pekerjaan bagi para lulusan melalui latihan keterampilan dan peningkatan kemahiran,” kata Saravanan

-Advertisement-

“Sebanyak 44.843 lulusan telah berkesempatan menjalani latihan magang melalui program ini,” tambahnya ketika mengakhiri perbahasan usul ucapan terima kasih atas ucapan raja di Dewan Rakyat di sini pada hari Rabu (23 September).

Selain Kementerian Sumber Manusia, 15 kementerian lain juga terlibat dalam sesi penggulungan hari ini, termasuk Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pendidikan, Kementerian Pengangkutan, dan Kementerian Komunikasi dan Multimedia. – The Capital Post