Khaled Nordin letak jawatan GLC

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Umno Khaled Nordin akan meletakkan jawatan sebagai ketua Boustead Holdings Berhad esok.

-Advertisement-

Beliau mengatakan keputusannya berdasarkan penarikan sokongan Umno terhadap kerajaan dan Perdana Menteri Perikatan Nasional yang dipimpin Muhyiddin Yassin.

Khaled akan menjadi pemimpin Umno kedua yang undur dari jawatan lantikan Kerajaan minggu ini, setelah Menteri Tenaga dan Sumber Semula Jadi Shamsul Anuar Nasarah mengundurkan diri semalam untuk menyokong keputusan partinya.

Yang lain dijangka mengikutinya setelah pengumuman oleh presiden parti Ahmad Zahid Hamidi semalam bahawa parti itu menarik sokongannya untuk PN.

-Advertisement-

Salah satunya dikhabarkan adalah menteri pendidikan tinggi Noraini Ahmad, dengan laporan yang menyebutkan tuntutan dari pihak dalam parti bahawa dia sedang dalam perjalanan.

Umno sebelumnya menarik sokongannya terhadap Muhyiddin sebagai perdana menteri, tetapi mengatakan akan menyokong pentadbiran PN hingga pilihan raya umum akan datang.

Itu berubah ketika Zahid tayang di siaran langsung untuk mengatakan bahawa partinya tidak lagi menyokong pakatan pemerintah, dan mengumumkan bahawa sejumlah ahli parlimen Umno telah mengirim pernyataan berkanun kepada Yang di-Pertuan Agong yang menunjukkan bahawa mereka tidak lagi menyokong Muhyiddin.