Muhammad Adib: Debaran keputusan inkues

Estimate Reading Time: < 1 minute

SHAH ALAM- Peguam mewakili keluarga Muhammad Adib, Yahaya Othman tiba di Mahkamah Koroner Shah Alam pukul 8.10 pagi tadi untuk keputusan Inkues punca kematian Muhammad Adib di Mahkamah Seksyen 8, di sini, hari ini.

-Advertisement-

Turut kelihatan, beberapa pegawai dan anggota bomba yang tiba sekitar pukul 8.20 pagi. Prosiding keputusan dijangka berjalan pukul 9 pagi nanti.

Sementara itu, para wartawan sudah mula berada di Mahkamah Koroner sejak pukul 7 pagi tadi. Prosiding inkues berkenaan dijalankan ekoran punca sebenar yang meragut nyawa wira bomba itu telah dieksploitasi pelbagai pihak.

Pada 27 Nov lepas, Muhammad Adib parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya, dekat sini.

Bagaimanapun, selepas 21 hari bertarung nyawa, Allahyarham menghembuskan nafas terakhir pada 17 Dis lepas di Institut Jantung Negara (IJN).

-Advertisement-

Sepanjang inkues itu dijalankan, 30 saksi termasuk beberapa saksi pakar dipanggil dan 137 bahan bukti dikemukakan dengan pelbagai hujahan dilontarkan oleh pihak terlibat sebelum prosiding berkenaan ditutup pada 24 Julai lepas.

Antara saksi pakar yang dipanggil ialah Pakar Forensik Hospital Kuala Lumpur (HKL), Dr Ahmad Hafizam Hasmi dan Perunding Kanan Patologi Forensik United Kingdom, Prof Dr Shahrom Abd Wahid.

Susulan insiden itu, pada 28 Dis lepas, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara simbolik menyerahkan kenaikan pangkat Gred KB22 kepada bapa Muhammad Adib iaitu Mohd Kassim Abdul Hamid.

KPKT menyifatkan pengorbanan Muhammad Adib sehingga terkorban ketika rusuhan itu sebagai wira negara.- Bernama


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373