Pembuat dasar mesti meningkatkan usaha untuk membendung kemiskinan, meningkatkan taraf hidup, kata Mustapa

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR, 9 SEP 2021 (The Capital Post)- Pembuat dasar perlu meningkatkan dan melaksanakan reformasi dan dasar yang diperlukan untuk membendung kemiskinan, dan meningkatkan taraf hidup mereka yang kurang bernasib baik.

-Advertisement-

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, pengurangan kemiskinan akan menjadi salah satu bidang keutamaan utama kerajaan dalam Rancangan Malaysia ke-12 (RMK-12) yang akan datang, yang merupakan rancangan pembangunan sosio-ekonomi yang merangka lima tahun ke depan Agenda pembangunan ekonomi Malaysia.

“Mengatasi kemiskinan dan meningkatkan taraf hidup di antara kehidupan orang-orang yang tertindas adalah tujuan mulia yang dapat, dan seharusnya, seluruh umat manusia bersatu. Taraf hidup yang layak adalah hak asasi manusia, ”katanya dalam ucaptama di Forum Antarabangsa maya mengenai Asia Inklusif Baru 2021 hari ini. 

Menurut Bank Dunia, kemiskinan ekstrem global meningkat pada tahun 2020 untuk pertama kalinya dalam lebih dari 20 tahun disebabkan oleh Covid-19, yang mengakibatkan 120 juta orang lagi hidup dalam kemiskinan, dengan jumlahnya dijangka meningkat menjadi sekitar 150 juta pada akhir tahun 2021 .

Dari segi tempatan, Mustapa berkata, peratusan rakyat Malaysia yang hidup di bawah garis kemiskinan meningkat dari 5.6% pada tahun 2019 menjadi 8.4% pada tahun 2020, sebahagian besarnya disebabkan oleh kesan ekonomi kerana menahan pandemi Covid-19.

“Dianggarkan bahawa jumlah isi rumah miskin di Malaysia meningkat menjadi 640.000 pada tahun 2020, dibandingkan dengan 405.000 pada tahun 2019,” tambahnya.

-Advertisement-

Walaupun Malaysia telah berjaya mengurangkan kemiskinan mutlak, seperti yang ditunjukkan dalam peratusan rakyat Malaysia yang hidup dalam kemiskinan turun dari 49.3% pada tahun 1970 menjadi 5.6% pada tahun 2019, Mustapa mengatakan bahawa negara ini mempunyai cara untuk membasmi kemiskinan seperti yang berlaku di China.

“Selain kemiskinan mutlak, Malaysia telah menggunakan indeks kemiskinan multidimensi – yang melihat kualiti kesihatan, pendidikan dan taraf hidup di kalangan orang miskin – sebagai petunjuk penting untuk mengukur kualiti hidup di kalangan warga negara kita,” katanya. 

Menurut Mustapa, China berdiri tegak dalam mencapai matlamat pengurangan kemiskinan yang ditetapkan oleh Agenda Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) 2030 untuk Pembangunan Lestari – 10 tahun lebih awal daripada jadual.

“China memberikan kepada dunia, terutama kita dari negara-negara membangun, contoh bagaimana dasar ekonomi dan sosial dapat membawa ratusan juta orang keluar dari kemiskinan. Mesejnya jelas – jika China dapat melakukannya, begitu juga kita, “katanya. -The Capital Post