Sabah tidak akan lepaskan haknya – Masidi Manjun

Estimate Reading Time: 2 minutes

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah tidak sama sekali berkompromi atau menyerahkan haknya yang sudah termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan.

-Advertisement-

Menteri Kewangan negeri, Datuk Masidi Manjun, berkata ia termasuk kelayakan pemberian khas mengikut Artikel 112C dan Seksyen 2 Bahagian IV Jadual Kesepuluh Perlembagaan Persekutuan.

Katanya, peruntukan itu menyediakan satu formula dan semakan kelayakan 40 peratus hasil yang dikutip Kerajaan Persekutuan di Sabah.

“Adalah perlu untuk menjelaskan perkara ini secara menyeluruh sebagai tindak balas terhadap dakwaan tidak berasas yang mengatakan bahawa kerajaan negeri sudah melepaskan haknya berhubung pemberian khas ini.

Beliau memberi penjelasan itu berikutan dakwaan Parti Warisan (WARISAN) sebelum ini yang antara lain mengatakan tuntutan Sabah berhubung 40 peratus hasil dikutip Kerajaan Persekutuan di negeri ini terhapus dengan penerimaan pemberian khas RM125.6 juta tahun lalu.

Masidi menegaskan penerimaan bayaran interim sebanyak RM125.6 juta yang meningkat daripada RM26.7 juta sebelum ini tidak menjejaskan hak kerajaan negeri.

“Secara khusus, ia tertakluk kepada hak Kerajaan Negeri berhubung formula sedia ada dan persetujuan untuk meneruskan rundingan selanjutnya dengan Kerajaan Persekutuan.

“Sebagai syarat tambahan kepada pengaturan interim itu, Kerajaan Negeri mengekalkan hak untuk menuntut apa yang belum dipenuhi oleh Kerajaan Persekutuan bagi melaksanakan semakan perlembagaan setiap lima tahun sekali sejak 1974,” katanya.

-Advertisement-

Masidi menjelaskan jika kedua-dua pihak gagal mencapai persetujuan selepas rundingan, maka perkara itu akan dirujuk kepada penilai bebas seperti diperuntukkan di bawah Perkara 112D (6) Perlembagaan Persekutuan.

“Kita kekal dengan pendirian bahawa susunan perlembagaan untuk Sabah ini dinyatakan dengan jelas dalam Laporan Jawatankuasa Antara Kerajaan bertarikh 27 Februari 1963.

“Ia adalah perkiraan perkongsian hasil yang dipersetujui di antara Negeri Sabah dan Persekutuan yang membawa kepada pembentukan Malaysia pada 1963.

“Tiada siapa yang boleh menafikan fakta sejarah ini. Kerajaan Negeri akan sentiasa menegakkan hak perlembagaan negeri.

“Kita amat sedar apa yang dipertaruhkan dan kita akan lakukan yang terbaik bagi memenuhi apa yang ingin dilihat oleh orang ramai,” katanya.

Masidi berkata, beliau yakin kerajaan negeri dan Kerajaan Persekutuan akan mencapai penyelesaian yang adil dan saksama terhadap isu yang sudah lama tertunggak itu.

Isu pengembalian 40 peratus hasil yang dikutip Kerajaan Persekutuan di Sabah adalah antara perkara yang ditekankan Kerajaan Negeri dalam rundingan berkaitan tuntutan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).
– BH


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373