Twitter berdepan saman daripada 17 penerbit muzik

Estimate Reading Time: < 1 minute

LOS ANGELES: Gabungan penerbit muzik termasuk Universal Music Publishing Group, Warner Chappell Music dan Sony Music Publishing menyaman Twitter berhubung “pelanggaran hak cipta besar-besaran” yang melibatkan katalog muzik syarikat masing-masing, lapor Agensi Berita Jerman (dpa).

-Advertisement-

Tujuh belas penerbit muzik yang memegang hak muzik daripada artis termasuk Drake, Taylor Swift dan Adele, memfailkan tuntutan mahkamah bersama di Mahkamah Persekutuan Tennessee. Mereka menuntut lebih daripada US$250 juta sebagai ganti rugi.

Mereka ialah ABKCO Music, Anthem Entertainment, Big Machine Music, BMG Rights Management, Concord, Hipgnosis, Kobalt, Mayimba, Peer, Reservoir Media Management, Sony Music Publishing, Spirit Music Group, the Royalty Network, Ultra Music Publishing, Universal Music Group Publishing, Warner Chappell dan Wixen.

X Corp milik Elon Musk yang memiliki Twitter merupakan defendan tunggal.

“Twitter berdiri sendiri sebagai platform media sosial terbesar yang enggan melesenkan jutaan lagu untuk perkhidmatannya.

“Twitter mengetahui sepenuhnya muzik itu dibocorkan, dilancarkan dan distrim oleh berbilion-bilion orang setiap hari di platformnya. Ia tidak lagi boleh berselindung di sebalik (Akta Hak Cipta Milenium Digital) dan enggan membayar penulis lagu dan penerbit muzik,” kata ketua eksekutif Persatuan Penerbit Muzik Kebangsaan, David Israelite dalam satu kenyataan.

-Advertisement-

Sebagai reaksi kepada soalan mengenai tuntutan mahkamah itu, jabatan media Twitter memberikan emoji najis pada ruangan ‘auto-reply’.

Menurut The New York Times, Twitter baru-baru ini mempertimbang melesenkan muzik daripada tiga label utama, namun rundingan itu gagal selepas Musk mengambil alih syarikat itu.

– BERNAMA-dpa

– BH


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373