PARLIMEN: Malaysia komited lengkapkan ratifikasi RCEP, CPTPP

Estimate Reading Time: < 1 minute

KUALA LUMPUR: Malaysia komited untuk melengkapkan proses ratifikasi Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) pada pertengahan Disember tahun ini.

-Advertisement-

Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, berkata negara dijangka meratifikasi Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP) dalam masa terdekat.

“Mengenai RCEP, proses ratifikasi di Malaysia memerlukan pindaan ke atas tiga akta melalui bidang kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Dalam hal ini, kementerian dimaklumkan oleh KPDNHEP bahawa draf pindaan akta itu sedang diperhalusi Jabatan Peguam Negara.

“Ia akan dibentang untuk perbahasan di Parlimen pada Disember tahun ini,” katanya pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

-Advertisement-

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Tiong King Sing Bintulu (GPS-Bintulu) yang mahu kerajaan menyatakan status terkini RCEP dan rancangan bagi meningkatkan kerjasama antara negara perjanjian itu.

Mohamed Azmin berkata, Malaysia akan ketinggalan dalam menikmati faedah dan layanan keutamaan dalam RCEP sekiranya lewat meratifikasi perjanjian terbabit.

Katanya, ia termasuk pengurangan tarif ke atas barangan eksport, akses pasaran perdagangan perkhidmatan, pergerakan pekerja profesional dan berkemahiran tinggi serta peluang meningkatkan aktiviti pelaburan di kalangan negara anggota RCEP. -BH