Sijil vaksinasi palsu Covid-19 antara isu yang akan dibangkitkan di Dewan Rakyat pada hari Rabu (15 Sept)

Estimate Reading Time: < 1 minute

PETALING JAYA, 15 SEP 2021 (The Capital Post)– Soalan yang berkaitan dengan Covid-19 dan doktor kontrak adalah antara isu yang akan dibangkitkan di Dewan Rakyat pada hari Rabu (15 Sept).

-Advertisement-

Lukanisman Awang Sauni (GPS-Sibuti) mahu Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin menjelaskan status vaksinasi mereka yang tidak mempunyai kad pengenalan di Sarawak dan apa tindakan yang akan diambil.

Juga mengemukakan persoalan yang berkaitan ialah Shaharizukirnain Abd Kadir (PAS-Setiu) yang mahu Hamzah menyatakan tindakan yang akan diambil terhadap mereka yang memalsukan sijil vaksinasi.

Sebaliknya, Tengku Zulpuri Raja Puji (PH-Raub) mahu Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi menyatakan apakah kerajaan akan menurunkan harga alat ujian diri saliva antigen Covid-19 RTK yang terlalu tinggi mahal untuk rakyat.

Dia mengatakan ini mengingat pandemik yang sedang berlangsung, kerana keluarga diharapkan dapat menyiapkan alat ujian diri seperti itu untuk digunakan di rumah mereka.

Sementara itu, Rusnah Aluai (PH-Tangga Batu) mahu Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin menjelaskan sekiranya kementeriannya mempunyai rancangan untuk menjamin masa depan doktor kontrak.

-Advertisement-

Dia mengatakan rancangan seperti itu diperlukan untuk mencegah pengaliran otak di negara ini di masa depan.

Penggubal undang-undang akan meneruskan perbahasan mengenai Alamat Diraja yang disampaikan oleh Raja pada pembukaan Dewan Rakyat pada hari Isnin (13 Sept).

Mesyuarat Parlimen ini adalah yang pertama di bawah pemerintahan yang dipimpin oleh Ismail Sabri.

Berdasarkan takwim mesyuarat Dewan Rakyat, mesyuarat ini akan berlangsung selama 17 hari dan akan berakhir pada 12 Oktober. -The Capital Post