Tayangan ‘Barbie’ di Jepun dicemari kontroversi menjelang peringatan nuklear

Estimate Reading Time: 2 minutes

TOKYO: Tayangan filem hit ‘Barbie’ di Jepun mungkin agak ke belakang susulan petisyen dalam talian mendapat sambutan menggalakkan di studio Hollywood yang menolak gerakan pemasaran akar umbi berikutan ada faktor memandang rendah kebinasaan nuklear.

-Advertisement-

Petisyen Change.org mengumpulkan lebih daripada 16,000 tandatangan sehingga hari ini sejak dua hari lalu, menuntut Warner Bros dan Universal Pictures, studio di sebalik biopik ‘Oppenheimer’ menghentikan tanda pagar ‘Barbenheimer’ yang membantu menjadikan filem itu pecah panggung global.

‘Barbie’ yang dibintangi oleh Margot Robbie sebagai pelakon utama, memperoleh lebih AS$800 juta (RM3.64 bilion) kutipan pecah panggung seluruh dunia, manakala filem mengenai saintis nuklear J Robert Oppenheimer yang juga ditayang sela masa sama bulan lalu memperoleh lebih AS$400 juta (RM1.82 bilion).

Warner Bros pada mulanya tidak berganjak pada meme yang dihasilkan oleh peminat yang menggambarkan Barbie Robbie dengan Oppenheimer dibintangi pelakon Cillian Murphy bersama imej letupan nuklear.

Bagaimanapun peminat tidak merasakan ia perkara kelakar di Jepun, yang dalam beberapa hari lagi bakal meraikan peringatan tragedi pengeboman atom Hiroshima dan Nagasaki, 78 tahun lalu.

“Jika seseorang mencipta ilustrasi atau seni terbitan Barbenheimer, ia tidak sepatutnya menggembirakan Barbie dalam awan cendawan.

“Barbie tidak sepatutnya menjadi watak gembira dalam kemalangan atau tragedi,” kata Koji Maruyama yang ditulisnya di laman sesawang Change.org.

Tanda pagar #NoBarbenheimer menjadi trend dalam talian, diulang kicau semula lebih 100,000 kali, mendorong Warner Jepun mengeluarkan kritikan awam yang jarang berlaku terhadap syarikat induknya, diikuti dengan permohonan maaf minggu ini.

-Advertisement-

Mitsuki Takahata, yang menyuarakan versi Jepun Barbie digelar, mengecewakannya apabila tahu mengenai meme itu dan mempertimbangkan untuk berhenti daripada acara promosi pembukaan di Tokyo yang digembar-gemburkan pada 11 Ogos depan.

“Insiden ini benar-benar mengecewakan,” tulisnya.

Pada hari sama, Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Jepun, Rahm Emanuel yang celik media menyiarkan gambar pertemuannya di Tokyo dengan pengarah Greta Gerwig, tetapi sambutan dalam talian dingin.

“Siaran anda pada masa ini akan membimbangkan ramai orang Jepun dan akan mengukuhkan lagi azam mereka untuk tidak menonton filem itu,” kata seorang pengguna yang dikenali sebagai tsuredzure di platform X yang dahulunya dikenali sebagai Twitter.

Jurucakap kedutaan berkata, Emanuel membawa isteri, anak perempuannya serta rakan-rakannya untuk menonton ‘Barbie’ dan beliau mengatakan mesej filem itu mengenai pemerkasaan wanita.

-REUTERS

– BH


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373