Transaksi tanpa tunai di R&R PLUS meningkat

Estimate Reading Time: 2 minutes

KUALA LUMPUR: Transaksi tanpa tunai menggunakan kad ATM MyDebit di Hentian Rehat dan Rawat (R&R) Lebuhraya PLUS meningkat lebih dua kali ganda dalam tempoh tiga bulan.

-Advertisement-

Peningkatan itu hasil kerjasama antara PLUS Malaysia Berhad dan Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) yang menjalankan kempen MyDebit ‘Wave & Menang’.

Pengarah Urusan PLUS, Datuk Nik Airina Nik Jaffar, berkata dengan purata lebih 1.7 juta pengguna lebuh raya itu setiap hari, inisiatif berkenaan memberi peluang kepada PLUS dan PayNet untuk menyokong kerajaan dalam mempromosikan kewangan digital serta memperkukuhkan penerimaan pembayaran secara digital dalam kalangan rakyat.

“Ketika ini, lebih 85 peratus gerai yang beroperasi di R&R sepanjang Lebuhraya PLUS dan Lebuhraya Pantai Timur Dua (LPT2) dilengkapi terminal pembayaran tanpa tunai yang menerima pembayaran kad MyDebit, kad kredit, Touch ‘n Go eWallet, GrabPay, Boost, MAE, ShopeePay dan Sete

“Kejayaan itu hasil pelaksanaan pelbagai inisiatif, termasuk pertandingan bayar dan menang serta usaha promosi untuk menggalakkan rakan niaga di R&R PLUS mendaftar dan mengamalkan pembayaran tanpa tunai,” katanya.

Terdahulu, PLUS mengumumkan pemenang Kempen R&R MyDebit ‘Wave & Menang’ yang berlangsung dari 1 Disember 2022 hingga 28 Februari lalu.

Kempen anjuran PLUS dan PayNet itu menyaksikan Sa’duddin Zainol berjaya membawa pulang motosikal Yamaha Ego Avantis bernilai lebih RM6,000 berserta 50,000 mata ganjaran PLUSMiles dengan hanya berbelanja RM5 di R&R PLUS menggunakan kad ATM MyDebit.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PayNet, Farhan Ahmad, berkata sebagai penyedia infrastruktur pembayaran digital negara, pihaknya berusaha menerapkan budaya pembayaran tanpa tunai dengan menyediakan kemudahan dalam setiap aspek dan konteks aktiviti harian orang ramai.

-Advertisement-

Katanya, ia termasuk menyediakan kemudahan sedemikian di sepanjang hentian rehat lebuh raya untuk kemudahan pengguna jalan raya.

“Ramai yang masih tidak sedar mengenai masa yang dapat dijimatkan daripada terpaksa melakukan pengeluaran wang tunai di ATM.

“Sebaliknya, mereka boleh membuat pembayaran terus di kedai atau membuat pembelian dalam talian menggunakan kad ATM MyDebit mereka tanpa dikenakan sebarang surcaj, walaupun untuk jumlah nilai yang kecil,” katanya.

Pengguna Lebuhraya PLUS digalakkan untuk memuat turun Aplikasi PLUS dan mendaftar sebagai ahli PLUSMiles untuk menerima mata ganjaran PLUSMiles ketika membuat pembayaran tanpa tunai di R&R PLUS.

Dengan setiap RM1 yang dibelanjakan, ahli PLUSMiles berpeluang untuk menikmati 1 Mata Ganjaran PLUSMiles.

– BH


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/capitalp/public_html/wp-includes/functions.php on line 5373